Люля кебаб
Як готувати
Люля-кебаб - одне з найпопулярніших страв азербайджанської кухні - у приготуванні досить простий. Це одне з блюд, грілліруемих на вугіллі мангала або в духовці в домашніх умовах. Для гарніру азербайджанці використовують свіжу зелень, як то пір'я зеленої цибулі, молодий часник, крес, базилік, естрагон, цибулю-порей, кінзу.Продукти:
1 кг баранини
100 гр курдючного баранячого сала
4 цибулини
1 чайна ложка чорного перцю
1 ст.ложка сухого базиліка
1 ст.ложка сухої м'яти
2 ст.ложки свіжої кінзи
На відміну від інших блюд з меленого м'яса люля-кебаб, як видно зі складу продуктів, готується без найменшого додавання яєць.
Процес наступний: 50 гр.сала пропустити через м'ясорубку з дрібною сіткою разом з цибулею. Потім пропустити через м'ясорубку м'ясо. Після цього змішати м'ясо з салом і цибулею і пропустити через м'ясорубку ще раз.
"Велика проста правда" такого ретельного подрібнення наступна: дрібно помельної м'ясо краще набуває в'язкість і не звалюється з шампура. Отже, фарш ретельно розмішуємо до абсолютно однорідної маси, додаючи поступово кінзу, м'яту і базилік, солимо, знову добре вимішуємо для в'язкості і ставимо в холодильник на півгодини визрівати.
Решта 50 гр.сала нарізаємо кубиками. Потім руками, змоченими в холодній воді формуємо кебаби у вигляді ковбасок, досить тонких, довжиною 10-15 см. Кебаби нанизуємо на широкі шампури (1см), обмежуючи з двох сторін шматочками сала. Як було сказано вище, грілліруем на вугіллі мангала або смажимо в духовці, розмістивши кебаби під самим верхом поперек духовки.
Свіжої зелені для гарніру у мене в момент приготування не було, тому я приготував квасоля. Люля поклав на тарілку, посипав кінзою і півкільцями свіжої цибулі і полив гострим кетчупом. Вийшло дуже навіть нічого.