М'ясо на грибний подушці
Знадобиться
500 ~ 600г м'якоті свинини або яловичини, 1 ~ 2 цибулини, 350 ~ 400г листкового тіста, 300 ~ 500г свіжих грибів, 1,5 ч ложки солі, 0,5 ч ложки перцю, 1 сире яйцеЯк готувати
м'ясо трохи підкачало - я взяла свинячу філейку і вона вийшла трохи сухуватою. Думаю, краще брати шийку або просто м'якоть. Яловичину я брати не ризикнула - вона готується довше свинини і я боялася, що тісто пересохне.Грибів повинно бути багато - чим товще грибний шар, тим страва буде смачніше. Найкраще брати лісові гриби. Парникові печериці я зневажаю, але в крайньому випадку можна використовувати і їх.
Цибулю дрібно нарізати і обсмажити до прозорості.
Гриби дрібно нарізати або провернути через м'ясорубку з крупною решіткою.
Гриби викласти до цибулі і обсмажувати до повного випаровування рідини.
Всипати 0,5 ч ложки солі, перемішати і зняти з вогню.
М'ясо обсушити паперовими серветками.
У сковороді розжарити масло і обсмажити м'ясо з усіх боків до утворення рум'яної скоринки.
При обсмажуванні м'яса дуже сильно в усі боки летять масляні бризки.
Тому я зазвичай роблю так (щоб потім не відтирати масло зі стін і стелі): в розпечене масло закидаю м'ясо і відразу ж закриваю кришкою. Приблизно хвилину тримаю на сильному вогні. Весь цей час в сковороді йде сильна стрілянина і шкворчаніе. Потім знімаю сковороду з вогню і чекаю, поки в сковороді вщухнуть звуки. Після чого відкриваю кришку, перевертаю м'ясо, закриваю кришку і знову ставлю сковороду на сильний вогонь. М'ясо майже відразу ж починає знову стріляти. Знову чекаю хвилину, знімаю сковороду з вогню і виймаю м'ясо.
Залишати м'ясо в сковороді не бажане - воно насичується горілим маслом і набуває неприємного запаху.
Обсмажене м'ясо з усіх боків посолити, поперчити і залишити остигати.
Тісто розкачати в пласт товщиною ~ 4 мм і обрізати по формі прямокутника.
На середину тіста викласти близько половини грибної маси. На гриби покласти м'ясо і зверху закрити залишилися грибами.
Краї тіста підняти і захлеснути один на одного. Місця з'єднання змастити розбовтаним сирим яйцем. Бічні сторони також підняти наверх і приклеїти яйцем
Укласти на деко швом вниз.
Із залишків тіста нарізати смужки.
Тісто зверху обмазати яйцем, приклеїти смужки і їх теж змастити.
Деко з м'ясом поставити в розігріту до t = 220 ° С духовку і запікати до зарум'янювання тесту (~ 20 хв). Тісто зверху закрити листом фольги, температуру убавть до 180 ° С і допікати до готовності (~ 35 хв).
Якщо страва готується з філе яловичини, то його можна при бажанні залишити "з кров'ю", Т.е запікати всього 30 ~ 40 хвилин.
Готове м'ясо перекласти на блюдо і зверху прикрити рушником.
Через 10 ~ 15 хвилин м'ясо можна подавати.