Домлама
Як готувати
Нам буде потрібно казан або велика каструля з чавуну з плоским дном (не принципове).Ріжемо вершкове масло пластинками по 4-6мм товщиною і цими пластинками обкладає дно казана. Потім обкладає стеночки на висоту 4-6см. Масло бажано укладати досить щільно - щоб присвятив між пластинками не було.
Далі кладемо м'ясо, порізане шматочками як для гуляшу (баранину або яловичину - результати завжди приголомшливі). М'яса має бути стільки, щоб шар вийшов ті самі 4-6см. Тобто м'ясо не повинно стосуватися не покритих маслом стінок. Далі м'ясо солимо, перчимо і кладемо зверху парочку розламаних лаврових листочків.
Наступний шар (4-6см) порізана кубиками картопелька (посолити / поперчити + лавровий лист).
Наступний шар 1-3см порізана соломкою морквина (посолити / поперчити + лавровий лист).
Наступний шар 1-3см порізаний кубиками ріпчасту цибулю (посолити / поперчити + лавровий лист).
Наступний шар 4-6см порізана соломкою капуста (посолити / поперчити + лавровий лист).
НИ краплі води або рослинного масла !!!
Щільно закрити кришкою.
Все.
Далі казан або в холодильник до свята, або на плиту.
Теплова обробка:
5-8мінут (залежно від розмірів казана) ДУЖЕ СИЛЬНИЙ ВОГОНЬ. Далі на 20-25 хв вогонь зменшити до "трохи менше середнього". Потім зменшити до слабкого.
Загальний час теплової обробки 1ч-1ч15мін (залежно від розмірів казана).
Перед подачею на стіл перемішати і дати настоятися 5-10 хвилин.
Необхідно пристосуватися до розмірів вашого казана і температурному режиму плити (я готую на газі - там дещо простіше, ніж на електричній плиті).
В ідеальному варіанті м'ясо повинно вийдуть не тушкованим, а злегка обсмаженою.
Я до свого казану / плиті пристосувався, і режим готування у мене виходить такий: 5 хвилин сильний вогонь, 60 хвилин "трохи більше слабкого". І страва готова.