"Ледачі" голубці

Як готувати

Я не можу пригадати жоден продукт, який я б опрацювала двома різними способами для одного основного блюда. Відварити і обсмажити або обсмажити і згасити в моєму репертуарі не існують. Через лінь, звичайно. Хоча є такі продукти, просто на розум не приходять. Наприклад, гриби летять на сковороду сирими (зморшки і рядки не купувала, їх життєво необхідно відварювати). Але вінець моєї ліні, це ліниві голубці. Діти мої довго думали, що вони ледачі, бо їх ножем на тарілці різати не треба.

Фарш готується як для голубців, капуста ріжеться на квадрати, щоб зручно наколоти на вилку і відправити в рот. У глибокій каструлі кип'ячу трохи води, солю, кладу фарш сформований у великі тефтелі, зверху відразу капусту. накриваю кришкою і коли капуста готова практично на пару, заливаю соусом і ніжно перемішую. Даю покипіти ще кілька хвилин, а далі на стіл.

Одна тільки тонкість у цієї страви. Фарш повинен бути добрим - інакше тефтелі раскіпят, і називатися ця страва буде "голубці ліниві і жадібні".

Подробиці:

Для тефтелей приблизно я беру 400г яловичини, стільки ж свинини. фарш роблю сама з немороженого м'яса, фарш виходить такий клейкий, що туди можна що і скільки xочешь вмесіть. Через м'ясорубку пропускаю середню цибулину, яйця не кладу додаю сoль і пряності в завісімoсті від настрою. Тефтелі я роблю великі (дві на порцію, як голубців).

Зaрaнее відварюю третину (можна половінy) чашки рису, рис треба остудити перед перемішуванням з м'ясом. Але рис я не завжди в м'ясо кладу. Іноді, коли часу мало, то шматочок хліба, намоченого у воді і віджатого, і можна в фарш моркву потерти на дрібній тертці.

Відраховую листя капусти - стільки, скільки тефтелей вийшло. Ріжу їх на квадрати - приблизно 3 на 3 см. Половину капусти кладу на дно широкої каструлі, на капусту тефтелі (зазвичай 10-12 штук) зверху залишок капусти.

Заливаю, зазвичай, томатним соусом розведеним водою, щоб тільки покрив капусту. Буває, сметану розводжу водою і додаю соєвий соус і теріякі, або корейську соєву пасту або гранатовий соус під кінець готування. Тушу під закритою кришкою. Потім відкриваю кришку і випарюють лішнee, якщо хочу.

Виходить дуже схоже на голубці, тільки м'ясо більше просякнуте соусом, а капуста навіть смачніше.

Подаю у глибоких тарілках, бо соусу дуже багато, і не тільки вилку і ніж а й десертну ложку поруч кладу (не всі ж хочуть хлібом вимаківать). Ще намагаюся, щоб на столі завжди були сметана, кріп і білий хліб.